TZ: Dnes začíná vysokoškolská stávka za klima. Studentstvo požaduje systémové změny

Od dnešního rána studenti a studentky stávkují na univerzitách po celé republice. Upozorňují na postupující klimatickou změnu, ale také na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Požadují schválení klimatického zákona, využívání nástrojů participativní demokracie ve formě občanských shromáždění a řízení ekonomiky a společnosti podle jiného ukazatele, než je růst HDP. Reagují tak na nečinnost vlády při řešení klimatické krize, kterou považují za největší hrozbu současnosti. Stávka za klima má vyvrcholit 17. listopadu.

Zahájení vysokoškolské stávky za klima proběhlo dnes v 11 hodin dopoledne na Klárově v Praze. Úvodní projev poukázal na závažnost klimatické změny a představil požadavky stávky. Po společném zahájení na Klárově dnes bude následovat program na jednotlivých fakultách.

Stávku organizuje iniciativa Univerzity za klima a proběhne na 21 fakultách devíti univerzit po celé republice. Zúčastní se jí studující v Praze, Brně, Olomouci, Pardubicích a v Hradci Králové. Oproti loňskému roku se stávka významně rozrostla, což svědčí o znepokojení mladých lidí. Program třídenní stávky přináší řadu přednášek, workshopů a diskuzí. Věnují se tématům klimatické spravedlnosti, společenských nerovností, oligarchizaci společnosti nebo nerůstu. Program bude probíhat také ve večerních a nočních hodinách. Část stávkujících ve školách i přespí. „Očekáváme, že se do stávky zapojí tisíce studentů. I během stávky se učíme. Vzděláváme se a debatujeme o tématech, která v běžné výuce dostávají příliš málo prostoru.” říká Jan Voves, zástupce stávkujících.

Letošní stávka má navázat na odkaz studentů a studentek z roku 1989. Ti mimo jiné upozorňovali na životní situaci sociálně slabých a zanedbaný stav životního prostředí. „Požadavky z listopadu 89 nebyly naplněny. Chceme ukázat, že 34 let od Sametové revoluce nestačí pouze vzpomínat. Nesmíme se bát ukázat na nedostatky současného systému. Eskalující klimatická krize a společenské nerovnosti vybízejí k tomu, abychom přemýšleli nad alternativou, která bude spravedlivější, udržitelnější a demokratičtější.” tvrdí jedna z mluvčích Univerzit za klima, Tereza Martinovská.

Prvním z požadavků letošní stávky je schválení klimatického zákona, který jasně stanoví cíl klimatické neutrality a dílčí cíle k jejímu dosažení pro jednotlivé sektory, včetně sankcí při neplnění těchto cílů. Klimatický zákon má zajistit kontinuitu české klimatické politiky a právní vymahatelnost klimatických závazků.

Dále studenti a studentky žádají, aby se začaly používat nástroje participativní demokracie ve formě občanských shromáždění. „Občanská shromáždění se svolávají vždy ke konkrétní otázce, jakou může být i řešení klimatické krize. Losem se vybere vzorek obyvatelstva, tak aby byly zastoupeny všechny regiony a všechny skupiny společnosti, tedy od těch mladších až po ty nejstarší, od nejskromnějších domácností po ty nejbohatší. Tito lidé nejprve projdou osvětou k danému tématu a následně debatují nad řešeními, která by pro vládu měla být závazná.“ upřesňuje zástupkyně stávkujících Anna Maurin.

Třetím požadavkem je začít řídit ekonomiku i společnost podle jiného ukazatele, než je růst HDP. „Jde o zastaralý ukazatel, protože nebere v potaz blahobyt, udržitelnost a rovnost ve společnosti. Potřebujeme otevřít debatu o alternativě, která bude mít za cíl dobrý život pro všechny a bude respektovat ekologické meze planety.” tvrdí Martinovská.

Stávkující studentstvo se snaží také apelovat na širší veřejnost, aby se zapojila do úsilí o společenskou změnu. „Najděte si i Vy chvíli času a zapojte se do hnutí, spolků nebo organizací třeba tam, kde bydlíte či pracujete. Zasazujte se o spravedlivější, udržitelnější a demokratičtější svět. Společně můžeme hlubší změnu v naší zemi urychlit.“ říká zástupce stávkujících Vojtěch Klimeš.

Univerzity za klima jsou studentským hnutím založeným v roce 2019. Od té doby se zasadilo o udržitelnější univerzity například skrze kampaň za vyšší podíl rostlinné stravy v menzách. Uspořádalo také protesty zaměřené na potřebu řešení klimatické krize. V roce 2022 zorganizovalo hnutí několikadenní stávku, které se zúčastnily tisíce studentů a studentek po celé republice.