TZ: Studentstvo bude kvůli klimatu 17. listopadu znovu okupovat univerzity. Chce změnu směřování společnosti.

Studující vysokých škol připravují na výročí sametové revoluce třídenní stávku, během které se nezúčastní výuky a místo toho budou protestovat v prostorách fakult. Chtějí tím upozornit na hrozbu klimatické krize a neudržitelnost ekonomiky založené na nekonečném růstu. Požadují mimo jiné větší přístup občanů k politickým rozhodovacím procesům.

Vysoké školy po celé republice v polovině listopadu ochromí stávka jejich studentů a studentek. Místo účasti na přednáškách a seminářích se studující chystají na půdě univerzit protestovat s cílem upozornit na hrozbu klimatické krize. V rámci programu plánují uspořádat přednášky, workshopy nebo koncerty. Stávka se chystá v Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Hradci Králové nebo Pardubicích. V Praze se do protestů zapojí studentstvo Univerzity Karlovy, ČVUT nebo uměleckých vysokých škol. Stávku zakončí společným průvodem na 17. listopadu. Studenti tvrdí, že k zachování udržitelné budoucnosti je třeba zásadně změnit fungování společnosti a ekonomiky.

„O změnách klimatu mluvíme desítky let a situace se stále zhoršuje. Letos jsme zažili smrtící vlny veder, zatímco světové emise dále rostou. Stávkou chceme dát najevo naši frustraci ze současného přístupu k nejzásadnějšímu problému naší doby. Nevidíme smysl v chození do školy ve chvíli, kdy míříme stále jistěji k rozpadu společnosti důsledkem klimatické krize.“ Komentuje stávku jeden z jejích mluvčích, Jan Voves. „Současný systém upřednostňuje zisky oligarchů profitujících ze spalování fosilních paliv před zájmy běžných lidí. Proto chceme apelovat na širokou společnost a podpořit ji v prosazování pozitivních změn ve svém okolí,“ popisuje smysl stávky Tereza Martinovská, další z mluvčích.

Stávkovat nebude studentstvo poprvé. Podobné protesty se na univerzitách odehrály již v letech 2019 a 2022. „Štve nás, že musíme stávkovat opakovaně, ale jsme připraveni udělat stávku o to důraznější. Požadujeme přijetí klimatického zákona, který učiní klimatické závazky vlády právně závazné. Dále chceme posílit participaci občanů a občanek na řízení státu a doplnit zastupitelskou demokracii občanskými shromážděními. Ty se dnes běžně používají jako rozhodovací nástroj po celé Evropě. Také chceme, aby se začal používat vhodnější způsob měření úspěchu společnosti než HDP, které nás tlačí k nekonečnému růstu spotřeby na planetě, která to nemůže vydržet.“ Uvádí požadavky hnutí Voves.

Studující připomínají, že jejich protest není namířen proti univerzitám, jejichž prostory chtějí využívat. Podle Terezy Martinovské vnímají stávkující univerzity především jako prostory pro svobodné a nezávislé myšlení, kam patří i uvažování nad jiným směřování společnosti. „Máme radost, že jednání s představiteli a představitelkami univerzit probíhají se vzájemným respektem. Vnímáme to tak, že vyučující chápou, co nás ke stávce vede a často sdílejí naše obavy. Doufáme, že budou jednání úspěšně pokračovat i nadále, s našimi fakultami chceme maximálně spolupracovat. Protestujeme proti neudržitelnosti společnosti, ne proti kterékoliv z našich škol.“ Doplňuje Martinovská.

Univerzity za klima jsou studentským hnutím založeným v roce 2019. Od té doby se zasadilo o udržitelnější univerzity například skrze kampaň za vyšší podíl rostlinné stravy v menzách. Uspořádalo také protesty zaměřené na potřebu řešení klimatické krize. V roce 2022 zorganizovalo hnutí několikadenní stávku, které se zúčastnily tisíce studentů a studentek po celé republice.