Zástupce vysokých škol před shromážděním ke 30 letům České konference rektorů přivítali studenti s transparenty. Upozorňují na nevhodnou spolupráci některých univerzit s fosilním průmyslem

Tisková zpráva, 16.2.2023 15:45, Univerzity za klima

Dnes v 16:00 se sešli nejvyšší představitelé českých univerzit a vysokých škol v Betlémské kapli v Praze k příležitosti 30 let od založení České konference rektorů. Na místě je přivítaly desítky studujících s transparenty jako „Univerzity bez uhlobaronů“ nebo „Uhlí špiní MUNI“.

Na protestu svolaném studentským hnutím Univerzity za klima tak upozorňovali na nezodpovědnou spolupráci některých univerzit s fosilním průmyslem. Ta je podle nich v rozporu s vědeckým poznáním, které varuje před vážnými dopady klimatické krize, stejně jako s hodnotami, které univerzity samotné deklarují.

„Univerzity musí sloužit veřejnému zájmu a stát za vědeckým poznáním, které nás před klimatickou krizí varuje. Nikoli vylepšovat image či vychovávat právníky špinavému fosilnímu průmyslu, který je hlavní příčinou krize klimatu a její řešení sabotuje“ říká členka Univerzit za klima Linda Antoňová.

Konkrétně studující upozorňují zejména na kontroverzní spolupráci Právnické fakulty Masarykovy univerzity s největší soukromou fosilní korporací v Evropě, jíž je EPH Daniela Křetínského. Z jeho peněz je na fakultě vyučováno energetické právo. Jako externisté zde působí přímo lidé z EPH, stejně tak do tohoto fosilního koncernu chodí studující na stáže.

Tato spolupráce již v minulosti vyvolala kontroverze, když ji akademický senát označil za riziko pro nezávislost fakulty. A v současné době opět čelí sílící kritice, kvůli ochraně klimatu a vazbám Daniela Křetínského na ruský plyn. Okolo 250 studentů a absolventů Masarykovi univerzity podepsalo otevřený dopis, který univerzitu vyzývá k ukončení této spolupráce.

„Považujeme za nepřijatelné, aby ve 21. století, v době eskalující klimatické krize univerzita vstupovala do vzájemné spolupráce s fosilním průmyslem, devastujícím klima, lidské zdraví a životní prostředí. A dále, aby v kontextu ruské invaze na Ukrajině spolupracovala se subjektem, který vydělává na dopravě ruského plynu, financujícího tento konflikt,“ stojí v něm například.

Mezi další kritizované univerzity patří i pražská Univerzita Karlova. Její právnická fakulta má taktéž za partnera uhlobarona Daniela Křetínského. A také ČVUT, na jehož půdě se setkání České konference rektorů koná. To spolupracuje s kontroverzním podnikatelem Pavlem Tykačem, navíc velmi netransparentním způsobem, kdy podrobnosti spolupráce tají.

„Požadujeme, aby tyto univerzity nezodpovědnou spolupráci s fosilním průmyslem neprodleně ukončily a daly tak jasně najevo, že je pro ně ochrana klimatu prioritou. Kdo jiný, než právě univerzity, by se měl postavit za vědecké poznání, ze kterého jasně plyne nutnost spalování fosilních paliv v nejkratším možném čase ukončit?“ komentuje člen Univerzit za klima Marek Soška požadavky akce.

Kolektiv Univerzity za klima