Prohlášení k rektorovi UK Tomáši Zimovi

Rektor Tomáš Zima tvrdí, že se s námi nedá vést debata. Sám přitom dialog znemožňuje svou neschopností přijmout odpovědnost, neustálou bagatelizací a lhaním. Člověku, který nám byl během včerejšího protestu schopen tvrdit, že jako první odstoupil od smlouvy s firmou Home Credit a za celou kauzu se omluvil, nemůžeme věřit ani ho brát jako partnera pro spolupráci. Dřívější bagatelizace problému publikování v podvodných časopisech v případě děkany FSV a plagiátorství v případě dřívějšího prorektora jen dokresluje, že se nejedná o výjimečný přešlap, ale o normu Zimova jednání.


Naším hlavním argumentem tedy je, že Tomáš Zima není schopen naplňovat tolik potřebnou třetí roli univerzity. Místo toho, aby posiloval důvěryhodnost vědy v očích veřejnosti, vědu svým jednáním diskredituje a prostředků UK využívá k vlastnímu zviditelnění.


Odpovědné naplňování třetí role univerzity, které je naším prvním požadavkem, je však nutným předpokladem jakýchkoli dalších kroků k řešení klimatické krize. Další požadavky jsme vytvářeli ve spolupráci se studenty z více českých měst a stojíme o debatu s vedením jednotlivých univerzit. Potřebujeme si ale být jistí, že jednáme s lidmi schopnými konstruktivní debaty. Tomáš Zima opakovaně ukázal, že takovým člověkem není a proto jsme v případě UK nuceni nejprve požadovat jeho rezignaci.